Nummer 7-8: Juli-Augustus 2011

072011_cover

Prijs € 6,- Bestel


Op het omslag: Spelende kinderen zoeken verkoeling in het water van de fontein op het Frederiksplein, circa jaren zestig en zeventig.

Inhoud:

Zomer in Amsterdam
In 1540 duurde de zomer maar liefst zeven maanden, op 1 augustus 1674 raasde een zware orkaan over de stad, 1947 telde 64 dagen met temperaturen boven de 25 ˚C. Hoe kwamen de Amsterdammers in de loop der eeuwen de zomers door?

De vrienden van de Muiderkring
Met visioenen van zoete aardbeien en zongestoofde pruimen en kweeperen lokte
Pieter Cornelisz. Hooft de kunstzinnige avant-garde van zijn tijd naar het Muiderslot. Hij was daar drost. Muziek, literatuur, plagerijen en culinaire genoegens vulden de dagen.

Rocksterren en zware jongens
Ineens was daar discotheek ’t Okshoofd eind jaren zestig. Opgezet door drie studenten die graag pingpong speelden. De sociëteit werd een pleisterplaats voor Amsterdamse nachtvlinders, de penose en rocksterren als The Rolling Stones, The Who en The Kinks. Maar David Bowie kwam er niet in.

Oranje boven
Amsterdammers staan niet bepaald bekend als Oranjegezind. Toch kende de stad in de 19de eeuw een heus Oranjebolwerk: de Willemsstraat in de Jordaan. “O God, zegend Uw het Vorstelijk driepaar en ons dierbaar Vaderland.”

Vis! Hier lekkere vis!
Tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) confisqueerden de Engelsen een deel van de Nederlandse visserijvloot. Tot die tijd was vis Amsterdams volksvoedsel nummer één. Én het belangrijkste exportproduct.

De eerste Amsterdamse roltrap
"Roltrap: gaat altijd in stijgende lijn, weet niet van terugloopen..." Een grapje doet het altijd goed.
Trots presenteerde De Bijenkorf in 1937 de nieuwe roltrappen in het hoofdstedelik filiaal. Maar de primeur in Amsterdam had toch echt de Hema een jaar eerder: zo vanaf de straat omhoog de winkel in.

Scheepvaartmuseum vernieuwd
Meemaken hoe het was, zo'n lange scheepsreis naar 'de Oost'. Over de eindeloze oceaan. Waar het windstil kan zijn, met een spiegelgladde zee. Waar het kan stormen. Of nog heftiger: waar je verzeild kan raken in een zeeslag tussen oorlogsvloten van elk zo'n 60 tot 80 schepen. Kanongebulder, lichtflitsen, krakende masten, geschreeuw.... Horen en zien vergaat je. In het Scheepvaartmuseum, dat op 2 oktober weer open gaat.

Fiets mee door een geschiedenisboek
Fiets mee van de Haarlemmerpoort naar Halfweg door de Brettenzone. Een stadsrandlandschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek. Herontdek de trekschuit, de eerste spoorlijn en de oude IJdijk. Beleef de opkomst en ondergang van de
steenkoolgasproductie.

En verder:

-Hier gebeurde het: Het Vondelpark, zomer 1971
-De Vaste Route met Pascal Griffioen
-Dubbelfocus: Klinkend op het Leidsplein