Dekschuiten en Scheepsbehoeften Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     December 18, 2014    
1668   0   0   0   0   0

“De bouw van enige zeer smakeloze huizen heeft het aangezicht hier grondig gewijzigd,” schreef A.E.D’Ailly in zijn Historische gids van Amsterdam, waarvan de eerste druk in 1929 verscheen. Een van de gewraakte nieuwbouwpanden waar hij p doelde is Prinsengracht 295. Met de  bouw van pand, een ontwerp van architect A.W. Stikkel, werd begonnen op 25 november 1903.
Het huis werd in mei 1904 betrokken door J.W. Penning, koopman en schuitenverhuurder, en zijn familie. Zij kwamen van de overkant van de gracht uit de Rozenstraat 1, waar ook vader W.J. al een schuitenverhuurbedrijf had.
In de natuurstenen onderpui staat de aard van de bedrijvigheid vermeld. In vergulde letters is te lezen: VAARTUIGEN TE HUUR EN TE KOOP, SCHEEPSBEHOEFTEN, DEKKLEEDEN, 1893 1903.
Verder is de gevel ruimhartig versierd met kleurige keramische tableaus met bloemmotieven en allerlei andere ornamenten, deels in Jugendstil.
Aanvankelijk zullen het vletten zijn geweest die door Penning werden verhuurd. Dit vaartuig had echter een groot bezwaar: het hoogteverschil tussen bodem en kade was te groot om vrachtjes zonder hulpmiddelen te laten en te lossen, zodat de te vervoeren lading steeds moest worden gehesen. Een collega van Penning, H. Bernard, scheepsbouwer en ook verhuurder aan de Lijnbaansgracht, ontwierp een vlet met een dek (zolder) dat op gelijke hoogte lag met de kade. De typisch Amsterdamse dekschuit was geboren. De voornaamste taak van deze zolderschuit, intussen ook bij Penning in gebruik, was het vervoeren van goederen van de in de haven gelegen zeeschepen naar de pakhuizen langs de grachten.
In de jaren vijftig had de firma aan de Prinsengracht, onder leiding van A. Penning, ook een sleepdienst, een zeilmakerij en een verhuurafdeling met aannemersmaterialen en pompen. De vraag naar boten verminderde met de jaren. De pakhuizen aan de grachten verloren hun functie en mettertijd - rond 1980 – verdwenen de dekschuiten van de firma Penning uit het stadsbeeld. Uiteindelijk verdween in 1991 de firmanaam ook uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Tekst; Martin Harlaar, Richard Hengeveld, Jan Pieter Koster en Anne Roos

Ons Amsterdam, september 2000

Powered by JReviews