Bébé en Bela aan de Bloemgracht Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     December 18, 2014    
2047   0   0   0   0   0

Uiteraard heette Bertje Bela, in 1957 “Amsterdams jongste zanger”, helemaal geen Bela. Dolgraag wilde de 14-jarige écht zanger worden, meldden de kranten bij het verschijnen van zijn eerste plaatje, maar vader vond dat Bert ook een vak moest leren: op de meubelmakersvakschool in de Laurierstraat. Later zong hij bij de operette in Marcanti/De Hoeksteen onder zijn eigen naam: Bert la Croix.
De naam van Bela kwam van zijn vaderBertus, die in 1945 een werkplaats annex winkel was begonnen in de Oude Hoogststraat. Filialen van La Croix en Bela verrezen her en der in Amsterdam en later ook onder meer in Diemen waar het bedrijf aan de wieg stond van de ‘meubelboulevard’. Trots adverteerde La Croix in de programmaboekjes van de operettevereniging: “Breng eens een bezoek aan de unieke BELA MEUBELGEBOUWEN – U vindt daar een volkomen nieuwe wereld van wonen en leven.”
Ook op de Bloemgracht 134-136 stonden in de jaren zestig BELA MEUBELTOONZALEN. De zijgevel toont de sporen van deze reclametekst, dóór die van een oudere firma, welke ook nog staat vermeld op een tegeltableau op de voorgevel: ateliers van GOVERS & STRIETHORST / INGANG  3e Leliedwarsstraat No 22. Het wijzende handje ooit veel gebruikt, is een fraai detail. 1
De ingang om de hoek leidde naar de naaiateliers van deze “Fabrikanten en grossiers in Luiermandartikelen, Geconfect. Dames- en Kinderartikelen, Nouveauté’s en Corsetten”. Een typische 19de-eeuwse firma dus, eind jaren vijftig nog actief (nu “in bébé- en kleuterkleding”), maar niet voor lang meer. Het bedrijf van directeur-zanger La Croix daarentegen is nog springlevend – buiten Amsterdam.

1)    Beroemd voorbeeld: ‘het muurtje van Oostmeijer’ (Ons Amsterdam, november 1998, blz. 262). Op de hoek Nicolaas Beetsstraat/Kinkerstraat lijkt nog heel vaag zo’n handje zichtbaar.


Tekst: Martin Harlaar, Richard Hengeveld, Jan Pieter Koster en Anne Roos

Ons Amsterdam juli/augustus 2000

Powered by JReviews