"Chanteur verraadde familie Frank" Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     April 18, 2013    
2339   0   0   0   0   0

Dossiers

Geen gebrek aan media-aandacht voor Tonny Ahlers de afgelopen tijd. Hij heeft volgens Carol Ann Lee, de biografe van Otto Frank, mogelijk het gezin Frank in 1944 verraden. De vraag wie Anne en haar familie had verlinkt was nog altijd onbeantwoord, maar in de zoektocht naar een dader was de naam van Ahlers niet eerder gevallen. Dat is gezien zijn verhouding tot Otto Frank opmerkelijk: Lee maakt aannemelijk dat hij Frank chanteerde. In 1941 kwam Ahlers voor het eerst bij hem langs. Hij had als koerier een brief aan de SS onderschept waarin melding werd gemaakt van Franks afkeer van de Wehrmacht. Frank gaf hem geld, de brief werd niet verstuurd en het begin van een langdurige relatie was een feit.
Chantage is één ding, verraad een ander. Lee laat zien dat Ahlers in 1944 het motief en de mogelijkheid had om de familie Frank erbij te lappen. Ahlers zat in de problemen: hij had geld nodig en bescherming tegen de nazi-spion Rouwendaal, met wie hij ruzie had. Met het aangeven van de familie Frank konden beide doelen worden verwezenlijkt - het leverde een behoorlijke premie op en was daarnaast een teken van loyaliteit aan de bezetters. Lee voegt er overigens wel aan toe dat harde bewijzen voor het verraad ontbreken.
Tonny Ahlers kan zelf niet meer reageren op de verdachtmakingen; hij is in 2000 gestorven. Zijn zoon en broer hebben de lezing van Lee inmiddels bevestigd en zeggen met zekerheid te weten dat het Tonny was die in augustus 1944 de familie Frank verraadde.

Carol Ann Lee, Het verborgen leven van Otto Frank, de biografie, 2002; De Volkskrant, 23 maart, 2002

Mei 2002

Powered by JReviews