'Gastarbeid' in 18de-eeuws bordeel Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     April 18, 2013    
1748   0   0   0   0   0

Dossiers

Amsterdamse meisjes van plezier kwamen ook in de 18de eeuw al veelvuldig uit het buitenland. Dat blijkt uit het reisverslag van een jonge Engelse jurist, Robert Morris, in zijn verslag van zijn verblijf in Amsterdam. Op 29 maart 1774 ging hij met vier zeekapiteins een kijkje nemen in een paar Amsterdamse ‘speelhuizen’, waar - onder het genot van aangename muziek en wijn - “mannen en vrouwen met elkaar kunnen aanpappen”.
“De meisjes zijn bijzonder opdringerig en kennen geen greintje schaamte. Ze noemen alles bij hun naam. Sommige zijn intern en je kunt de hele nacht bij ze blijven. Anderen nemen je mee naar hun eigen huis. Een gulden is genoeg voor een nummertje. Veel meisjes komen uit Duitsland of Frankrijk.”
De wijn die je er werd aangesmeerd was overigens niet veel zaaks: “De witte wijn is Frans en kan ermee door. De rode wijn smaakt als een mengsel van vlierbessensap en sleebessen. Werkelijk niet te zuipen!”
Kees van Strien, De ontdekking van de Nederlanden. Britse en Franse reizigers in Holland en Vlaanderen, 1750-1795, Het Spectrum, 2001.

Januari 2002

Powered by JReviews