Mokumse medici (4): Johann Georg Mezger Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     December 21, 2010    
3136   0   0   0   0   0

Dossiers

Dokter Mezger, de vorstenwrijver

“Ik meende dat ik de macht in handen had, maar gij zijt het, gij hebt de soevereinen van Europa onder den duim.” Aldus sprak de Duitse kanselier Bismarck tot de man met de ‘gouden duimen’, dokter Mezger, althans volgens een spotprent uit 1884.
Johann Georg Mezger (1838-1909) was eerst gymnastiekonderwijzer en volgde daarna een opleiding tot arts. In 1870 startte hij een medische praktijk in het chique Amstel Hotel in Amsterdam. Zijn aanpak baarde opzien, elke dag stroomde zijn wachtkamer vol. Gestoken in een wit pak nam Mezger zijn cliënten onderhanden met een mengsel van heilgymnastiek en massage.
Een kwakzalver was hij zeker niet, een hype wel. Tot die tijd werden pijnlijke gewrichten ingezwachteld en werd absolute rust voorgeschreven. Maar dokter Mezger sloeg juist aan het kloppen en wrijven en beval lichaamsbeweging aan. Je zou hem de grondlegger van de fysiotherapie kunnen noemen.
Zijn faam drong door tot Europa’s hoogste kringen. Keizerinnen, prinsen en hertogen logeerden in het Amstel Hotel om een kuur te ondergaan. Later verrezen speciale ziekenappartementen aan de Nieuwendammerdijk.
“Is Amsterdam”, zo schreef een krant, “ooit zo druk bezocht geworden door de eerste vorsten en vorstinnen van Europa als in de laatste jaren, sinds doctor Mezgers verblijf in het Amstel Hotel het geval is? Wij Amsterdammers zien tegen graven en baronnen niet eens meer op, want met keizers en keizerinnen, koningen en koninginnen, om van prinsen en hertogen niet eens te spreken, zitten wij in de tram als waren zij gewone kantoorbedienden.”
De geruchten gingen dat de wonderdokter meer dan een ton goud per jaar verdiende. In 1888 verplaatste hij zijn praktijk naar het Zeeuwse Domburg, toen een mondaine badplaats. Hij placht daar boeren in zijn wachtkamer voorrang te geven, want die hadden het druk. Toen een dame protesteerde: “Maar dokter, ik ben gravin!’, antwoordde hij kalm: “Mevrouw, ik ken geen gravinnen, alleen maar patiënten.”

Hansje Galesloot
November-December 2007

Powered by JReviews