Vrouwenstaking versus mannenmedia Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     April 12, 2013    
1591   0   0   0   0   0

Dossiers

In een recente bundel over veranderende ‘actierepertoires’ is onder meer aandacht voor de Vrouwenstaking van 30 maart 1981. Deze kon niet voorkomen dat een ongewenste abortuswetgeving doorgang vond, maar bracht wel op ludieke wijze onder de aandacht dat huishoudelijke arbeid ook arbeid is. Amsterdam was het bruisend centrum van de landelijke staking. Twee Amsterdamse feministen, Anneke van Baalen en Marijke Ekelschot, vormden met 20 medestanders vanuit een Amsterdams vrouwenhuis een Landelijk Stakingscomité. Drie weken lang vlogen de stickers en pamfletten met tienduizenden tegelijk de deur uit, terwijl hun Vrouwenstakingskrant verscheen in een magistrale oplage van 225.000 exemplaren.
Op 30 maart 1981, een dag voor aanname van de Abortuswet in de Eerste Kamer, was het zover: in heel Nederland werden bijzondere stakingsacties georganiseerd. In Amsterdam werd in een aantal treinen aan de noodrem getrokken. Een ‘picknick-kookstaking’ mondde uit in een massabijeenkomst, waarbij de gehele Dam werd gevuld. Daarmee was het ‘een van de omvangrijkste acties van de Tweede Feministische Golf’, hoewel de gehoopte massale huisvrouwenstaking uitbleef. Omdat de staking bovendien op dezelfde dag plaatsvond als de mislukte moordaanslag op de Amerikaanse president Ronald Reagan, berichtten de ‘mannenmedia’ er nauwelijks over. Het Stakingscomité raakte in ongenade en was daarna niet langer actief.

Mieke Aerts, ‘“Laten zien hoe onmisbaar we zijn”. De Vrouwenstaking van 1981’, in: Marian van der Klein en Saskia Wieringa (red.), Alles kon anders. Protestrepertoires in Nederland, 1965-2005, Aksant 2006, pp. 19-38.

Maarten Hell

Mei 2007

Powered by JReviews