Neem een jaarabonnement voor maar €31,45
Een geweldloze machtsovername door de geuzen van Willem van Oranje maakte op 26 mei 1578 een abrupt einde aan het katholieke, koningsgezinde bewind van Amsterdam.
Een groepje gelovige vrouwen vormde in 1411 het St.-Ceciliaklooster aan de Oudezijds Voorburgwal. Met de twintig andere kloosters in Amsterdam zouden ze de stad twee eeuwen lang domineren.
Een ledenbestand ontbrak. De overtuiging waarmee Surinaamse Homofielen haar mening uitte was echter sterk: etniciteit en seksualiteit zijn verbonden.
In de voormalige raadszaal van Amsterdam in Hotel the Grand, presenteren wij met de auteur Jos Pierik het boek ‘De Middeleeuwse Kloosters van Amsterdam. Verschenen en weer verdwenen tussen 1389 en 1585’. The Grand was ooit het onderkomen van de ‘Ghemene zusteren vander derder oerde van Penitencien des convents van sinte Cecilien’ of wel het St. Ceciliaklooster, gesticht in 1411 en opgeheven in 1585 – de grote binnenplaats is er een overblijfsel van. Jos Pierik vertelt u alles over dat klooster en de andere twintig kloosters, en wij vertellen over de latere functies – Prinsenhof, Admiraliteit - én de spectaculaire decoratie van de raadszaal. Zaterdag 14 september tussen 10.00 en 12.00 en 14.00 en 16.00.Toegang is gratis, laat even weten dat u komt op [email protected].
Het borstbeeld van weldoener Samuel Sarphati staat in een typisch 19de-eeuwse bouwwerk, dat het naar hem vernoemde park een Parijs-achtig elan geeft. In de jaren zeventig werden de waterspuwende kikkers geroofd, maar inmiddels spuiten die weer als vanouds.
Jarenlang leidde beeldhouwer Hans ’t Mannetje de door hem opgerichte leerwerkplaats op Uilenburg. Maar zijn belangrijkste werk zijn de honderden nieuwe gevelstenen die hij maakte.
In de hoofdstad staan maar een paar beelden van Oranjevorsten en -vorstinnen in de openbare ruimte. Het ruiterstandbeeld van de jonge koningin Wilhelmina op het Rokin is een opvallende uitzondering.