nieuws

Vrouwen op de tram

Conductrice_op_Lijn_16_1943.jpg   Conductrice_op__lijn_16_op_de_Amstelveenseweg_1943.jpg

In 1943 besloot het GVB voor het eerst vrouwen te werven voor het werk op de tram. Enkele honderden vrouwen meldden zich. Na de bevrijding werden ze allemaal bedankt - en ontslagen. 


Een van onze auteurs doet onderzoek naar die eerste conductrices in Amsterdam. Als u zelf zo'n kranige conductrice was, of als u er een gekend heeft, dan horen wij graag van u!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv 'Conductrices'

 

Zegels met stadswapen?

42d985218a061e6ec09d08aba6405b69--amsterdam

 

Een lezer schrijft dat hij zich herinnert dat er vroeger plakzegels (net als postzegels) bestonden met de drie kruisen van het Amsterdamse Stadswapen erop. Ze zouden zijn gebruikt als extra zegel op brieven, etc. 

Kent iemand die zegels? En zijn ze nog ergens te vinden?

Wij horen het graag - op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Jacob van Lennep in het Stadsarchief

TENTOONSTELLING JACOB VAN LENNEP

Jacob_van_Lennep.jpg

Marita Mathijsen belichtte in het januarinummer van Ons Amsterdam een aspectje van het drukke leven van Jacob van Lennep (1802-1868), politicus, dichter, schrijver, initiatiefnemer van de Duinwaterleiding enzovoort.

Het Stadsarchief Amsterdam wijdt van 19 januari tot 20 mei een presentatie aan Van Lennep in de Schatkamer, waar duidelijk wordt dat zijn uitzonderlijke ijver nog altijd van groot belang is voor Amsterdam en de Amsterdammers.

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/lennep/