nieuws

Animalia Amsterdam


Isabella Rozendaal (NL 1983) fotografeerde een jaar lang de gezelschapsdieren van Amsterdam: de honden, de huiskatten, de minivarkens en de reuzenslakken. Het spectrum van dieren dat onze liefde verdraagt is breed. 

IsabellaRozendaal Animalia 08

Lees meer...

Verdwaalde kogel doodde 17-jarig meisje tijdens Aardappeloproer

Brouwersgracht 169Een eeuw geleden liep het Aardappeloproer bloedig ten einde.

In ons zomernummer (nu in de winkel!) vergelijkt expert Rudolf Dekker het met eerdere hongeroproeren en belichten we het gebeuren voor onze variatie ook eens uit de repressieve hoek: die van politie-hoofdinspecteur (later commissaris) Hendrik Voordewind.

Over het door Voordewind beschreven bloedbad van 5 juli 1917 open rond het Haarlemmerplein  dat de oproerweek afsloot vond onze medewerkster Marielle Hageman in het Stadsarchief een navrant politierapportje. Het betreft de 17-jarige Hendrika Sturm die achter het raam van haar ouderlijke woning Brouwersgracht 169 hs (zie afbeelding) door een verdwaalde politiekogel werd getroffen en de volgende ochtend in het Binnengasthuis overleed.

Lees hier Marielles verhaal: https://mariellehageman.nl/2017/06/28/nodeloos-doodgeschoten/

Concertpianist werd straatmuzikant

CoverJulinummer-145x205Naar aanleiding van het voorpaginaverhaal over straatmuzikanten in ons zomernummer schreef abonnee Kees Ruig:

"Eind jaren '40, begin jaren '50 reed er in Zuid een bakfiets rond met een piano erop, onder een huifje voor de regen. Aan de rechterkant zat een draaibaar krukje. Op de fiets zat een concertpianist die vanwege zijn lidmaatschap van de CPN was ontslagen door het Concertgebouworkest. Op bepaalde plekken stopte hij, draaide aijn krukje naar buiten en begon klassieke muziek te spelen. Soms was hij vergezeld door een pianist.

Heeft ook u herinneringen aan bijzondere straatmuzikanten?  Laat het ons weten! (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., o.v.v. 'Straatmuzikanten'.)